Een mailtje, iemand die wat vraagt, afdwalende gedachten

Het lukt je maar niet om je helemaal te focussen op je leerstof. Maar ja, je moet wel die vier hoofdstukken kennen eind van de dag. Tijd voor een lesje opperste concentratie! Beloning: een goed gevoel en je verzet een berg werk!

Tip 1: Zonder je af

Ga apart zitten, zet je telefoon, e-mail en Facebook uit en dwing je zelf om je 20 minuten volledig te concentreren op je studie. Je zult versteld staan hoeveel je dan kunt verwerken. Na 20 minuten houd je even een korte pauze om daarna weer 20 minuten lekker gefocused te werken. Door je studie in korte tijdsblokken te delen afgewisseld met korte pauzes, laad je je weer op. Toch afdwalende gedachten? Schrijf ze dan kort op en breng je aandacht weer terug naar je stof.

Tip 2. Studeer actief

Maak het studeren leuk. Lees niet alleen, maar stel jezelf bijvoorbeeld ook vragen. ‘Begrijp ik het? Waarom is dat zo? Wat vind ik er van?’ Onderstreep belangrijke dingen, maak aantekeningen en een samenvatting. Actief studeren maakt het niet alleen leuker, maar het gaat ook sneller en je onthoudt alles beter.

Tip 3. Stel een deadline

De een komt juist in actie als een deadline gesteld wordt, de ander schiet in de stress. Of je een deadline leuk vindt of niet, het kan je wel degelijk helpen. Maar alleen voor iets dat veel tijd nodig heeft maar wel echt op een bepaald moment af moet zijn.  Door jezelf een realistische deadline te stellen, dwing je jezelf om het onnodige weg te strepen en je met de essentie bezig te houden.

Tip 4. Gebruik een mindmap

Met een mindmap maak je ideeën en concepten visueel. Het helpt je om beter te analyseren, te begrijpen . Door te werken met een mindmap is het ook gemakkelijker om ideeën te bedenken. Wist je dat als je werkt met een mindmap je bijna 70 procent meer onthoudt dan als je woorden ‘gewoon’ opschrijft? En het werkt nog beter als je je mindmap aan iemand anders uitlegt!

Tip 5. Maak het absurd!

Iets wat gewoon is, vergeet je vrij snel. Maar iets wat anders is, bizar, gek of beweegt, onthoud je veel beter.
Simpel voorbeeldje: 9 am en 9 pm. Wat is nu ’s ochtends of ’s middags?
Maar maak je ervan Afschuwelijke Morgen en Prettige Middag, dan zal je zeer waarschijnlijk nooit meer twijfelen tussen am en pm.

Tip 6. Drink voldoende water

Wat heeft water nu met concentratie te maken, zal je denken? Nou, uit onderzoek blijkt dat een vochttekort van 5% zorgt voor een afname van je concentratie van 25%! Dus zet dat flesje water naast je neer als je aan de slag gaat. Het helpt je genoeg te drinken en dus goed te concentreren.
Succes!

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.