In de vakantie heb ik met mijn gezin het wetenschapsmuseum ‘NEMO’ in Amsterdam bezocht (aanrader met kinderen!). Daar kwam ik dit overzicht tegen met 10 tips voor een fit brein. Vooral tip 1, 8 en 10 probeer ik nu consequent te gebruiken. Ik ben benieuwd welke tips voor jou werken!

Tip 1: Leer je andere hand gebruiken

Als je rechtshandig bent, gebruik dan je linkerhand voor dagelijkse activiteiten. Begin met je tanden te poetsen met je linkerhand en oefen tot je het perfect kunt. Maak het jezelf daarna steeds moeilijker met andere opdrachten. Deze oefening dwingt je hersenen te handelen in een nieuwe, uitdagende leersituatie. Miljoenen neuronen worden getraind om de nieuwe trucjes te leren. Zelf heb ik een tweede muis voor mijn andere hand op mijn computer aangesloten.

Tip 2: Eet gezond

Vermijd suiker en verzadigde vetten en eet veel fruit en groente die rijk zijn aan foliumzuur (spinazie, sla, doperwten) en omega-3 vetzuur (walnoten, zalm, makreel). Er is een verband tussen dit soort voedsel en een betere hersenfunctie en een gezond brein.

Tip 3: Blijf een leven lang leren

“Use it or lose it”, zeggen de Engelsen en dan bedoelen ze gebruik je hersenen, anders gaan ze achteruit. Net als spieren heeft het brein oefening nodig om goed te blijven werken. Blijf je levenlang nieuwe dingen leren. Zo ontwikkelen zich steeds nieuwe verbindingen en blijft je geest scherp.

Tip 4: Onderhoud sociale contacten

Wij zijn sociale wezens die contact nodig hebben met andere mensen. Mensen met hechte vriendschapsbanden gaan mentaal minder snel achteruit en leven actiever met minder pijn en lichamelijke beperkingen. Een actief leven en een uitgebreide vriendenkring houden de achteruitgang van je brein door het ouder worden tegen.

Tip 5: Wees stress de baas

Langdurig een hoog niveau van stresshormonen in de hersenen geeft beschadiging aan de zenuwcellen. Het vermindert het geheugen en veroorzaakt veranderingen in het brein die aanleiding kunnen geven tot depressiviteit. Uit onderzoek blijkt dat ontspanningstechnieken en meditatie het aanmaken van nieuwe verbindingen in de hersenen stimuleren, met betere prestaties als resultaat. Erken verder dat je niet alles onder controle kunt hebben. Zie de dingen in perspectief en als een uitdaging, niet als een bedreiging.

Tip 6: Doe breinspelletjes

Kruiswoordpuzzels, sudoku’s, Scrabble, kaartspellen en strategische spellen, zoals schaken of dammen, verbeteren en verscherpen de prestaties van het brein.

Tip 7: Leer een muziekinstrument bespelen

Muziek studeren traint je hersenen. Met muzieklessen oefen je verschillende capaciteiten, zoals fijne vingerbewegingen, het herkennen van toon en ritme en het vertalen van muzieknoten naar vingerbewegingen. Kinderen die muzieklessen hebben gehad scoren duidelijk beter in een test voor ruimtelijk inzicht dan kinderen die computerlessen hebben gehad.

Tip 8: Beweeg

Regelmatig bewegen bevordert de concentratie. Het zorgt dat de grijze stof in de hersenen wordt afgebroken en verhoogt het niveau van chemische stoffen in de hersenen die de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleren. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen lichamelijke oefening en gezonde hersenen op latere leeftijd.

Tip 9: Slaap goed

Slapen is heel belangrijk voor het verwerken van informatie en het vastleggen van herinneringen in de hersenen. Het is ook belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Baby’s hebben gewoonlijk 16 uur per dag nodig, terwijl tieners gemiddeld 9 uur slapen. Voor de meeste volwassenen schijnt 7 tot 8 uur slaap per nacht het beste te zijn, maar sommigen hebben genoeg aan slechts 5 uur, terwijl anderen wel 10 uur nodig hebben.

Tip 10: Lach

Lachen verhoogt de activiteit in het ‘beloningsgebied’ van de hersenen, dat ook reageert op drugs, geleidelijk gewin en aantrekkelijke gezichten. Onderzoek suggereert dat grappige video’s, films en stand-upcomedy pijn en negatieve stress kunnen tegengaan en de weerstand van de hersenen tegen infecties versterken.

Succes!

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.