Mindmappen? Is dat iets met je gedachtenmapjes maken in je hoofd? Of Tony Buzan? Bijna. Mindmappen is een laagdrempelige manier om je ideeën snel, concreet, gestructureerd en duidelijk op papier te krijgen. Handig tijdens vergaderingen, bij het maken van rapporten, uitwerken van huiswerk en meer.

Het werkt hetzelfde als hoe je hersenen werken, namelijk met associatie. En mindmappen werkt ook met associaties. Denk bijvoorbeeld aan een theelepel. Wat komt direct in je op?  Pauze, theekop, heet water…….
Het helpt je snel om ideeën concreet op papier te krijgen. Daarbij mag je teksten gebruiken, maar ook symbolen en tekenen. Want een groot deel van je hersenen denkt in beeld. Denk maar eens aan een roze olifant. Wat zie je voor je? Letters of toch echt de olifant?

Mindmappen in zes stappen

  1. Begin zoals in onderstaand voorbeeld met het onderwerp in het midden.
  2. Laat je gedachten gaan en zet alles waar je aan denkt willekeurig om het onderwerp heen. Je hoeft niet te denken aan volgorde of groepjes maken. Het gaat er vooral om dat je vrij denkt en alles opschrijft wat in je opkomt.
  3. Alles opgeschreven? Zet ‘vergelijkbare’ items in groepjes bij elkaar.  Voorbeeld voor theekop maak je een groep servies aan.
  4. Heb je eenmaal structuur, dan maak je de groepjes compleet. Dit zorgt voor een enorme focus en maakt je ideeën volledig. Als voorbeeld richten we ons op de groep servies. Is deze groep compleet met enkel de theekop of is er nog meer servies mogelijk? Direct komt de schotel, theepot, theelepel ook naar boven….
  5. Sorteer de complete groepen in een logische volgorde en zet de eerst tak op ‘13:00 uur’ en werk vervolgens met de klok mee.
  6. Versterk de mindmap door zoveel mogelijk in steekwoorden te schrijven, plaatjes, kleuren en rijtjes te maken. Dit neemt je brein veel makkelijker op en stimuleert het gebruik van je beide hersenhelften. Hoe meer je beide hersenhelften combineert hoe slimmer en creatiever je bent.
Succes en plezier!

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.