Een nieuw jaar. Een nieuwe start. En traditioneel de tijd om je werk en leven goed onder de loep te nemen. Wat wil je dit jaar toch echt anders doen? Om je doel(en) te bereiken kun je twee dingen doen: blijven zeggen dat je het echt anders gaat doen of gewoon DOEN. Kies je voor dat laatste? Dan bij deze een paar handige tips.

Tip 1. Een goed plan

Wat wil je precies bereiken? Het is goed om dat op papier te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je ze op die manier in beeld houdt en eerder je doelen bereikt dan dat je ze probeert te onthouden. Omschrijf de doelen zo nauwkeurig mogelijk: wat, wanneer, hoe. Zijn ze realistisch, kun je je resultaten ook meten? Dat helpt om ze te bereiken.
Maak ook tijd vrij om aan je doel te werken. Maak bijvoorbeeld en takenlijstje en verdeel een taak in kleinere porties. Dat werkt veel stimulerender dan één hele grote taak. Bedenk, kleine stapjes samen zijn één grote stap.

Tip 2. Wat vind je écht belangrijk?

Een doel stellen is één. Maar wil je je uiteindelijk daarmee bereiken?  Stel, je wilt minder overwerken. Heel mooi. Maar wat wil je eigenlijk echt? Is dat meer tijd voor thuis, voor sport, je studie, gezonder leven?
De acties en taken die je daarvoor moet ondernemen, verdeel je volgens de ABCDE-methode. A heeft de hoogste prioriteit, E de laagste. A-klussen zijn niet altijd de leukste klussen, maar vaak wel de belangrijkste. Tip: stop vooral energie in A, dat heb je hard nodig.

Tip 3. Leer jezelf kennen

Natuurlijk heb je wel eens je zwakke momenten. Even niets doen in plaats van studeren, even facebooken in plaats van dat belangrijke telefoontje plegen. Op zich niet erg, zolang je het maar van jezelf weet. Wat heb je nodig om lekker te kunnen werken? Een opgeruimd bureau? Een overzichtelijke agenda? Een frisse neus?  En stel dat je zelf niet zo goed bent in een agenda maken. Vraag iemand om hulp. Snel afgeleid tijdens het studeren? Er zijn slimme leermethodes. Denk aan mindmappen en snellezen. Zo blijf je jezelf ook ontwikkelen.

Tip 4. Blijf optimistisch

Presteren kun je alleen als je fit bent. Zorg daarom goed voor jezelf. Voldoende slaap, voldoende tijd met je vrienden en gezin, ga een paar keer per week sporten. En denk positief. Ga negatieve mensen liever uit de weg. Je zult merken dat dit enorm helpt om datgene te bereiken wat je uiteindelijk wilt. Met alleen op de bank zitten, kom je niet ver.

Tip 5. Wees kritisch

Lukt het niet? Kijk dan eerst kritisch naar jezelf in plaats van anderen de schuld te geven. Is er iets wat je beter had kunnen doen? Wees hierbij ook eerlijk. Niemand is perfect. Waar ben je goed in? En waar moet je nog aan werken? En welke mensen helpen je daarbij? Of juist niet.
Het werken naar een doel is net als tennissen. Soms verlies je, soms win je. Voor ieder punt moet je hard werken en bij de les blijven.

Tip 6. Baas over eigen tijd

Plannen is belangrijk. Net als tijd vrij maken voor je doel. Blok jezelf op je werk uit. Zorg voor een plek waar je even rustig kan werken. Dat geldt ook voor thuis. Hang bij wijze van spreken een bordje aan de deur ‘Niet storen’ als dat helpt. En belangrijk: houd je daar ook aan!
Heb je er vandaag zin in? Doe de lastige taken dan eerst. Beloon jezelf ook als je iets bereikt hebt. Even een kleine feestmomentje.

Succes ermee!

Onze cursussen snellezen

  • Cursus snellezen

    Open training

    9.3
    1 dag max. 10 4 aankomende data

    De open training snellezen wordt gehouden op verschillende locaties door heel Nederland. In kleine groepen van maximaal 10 deelnemers is er volop aandacht en interactie.

  • Cursus snellezen

    Incompany

    9.3
    1 dag max. 10 certificaat

    Wij maken graag een cursus op maat voor jou en je collega's. Je geeft je wensen en ideeën aan en wij zorgen voor een voorstel passend bij jullie branche en behoeften.

  • Cursus snellezen

    Voor de ondernemingsraad

    9.3
    1 dag of dagdeel max. 10 certificaat

    Snellezen helpt je als lid van de ondernemingsraad grote hoeveelheden informatie veel sneller te verwerken. We leren je begrijpend snellezen, zodat je de gelezen informatie ook beter kunt onthouden.

  • Cursus snellezen

    Voor raadsleden

    9.3
    3 uur max. 25 certificaat

    In deze tijd waarin raadsleden veel informatie digitaal aangeleverd krijgen, is snellezen vanaf de iPad een must! In deze training leer je begrijpend snellezen vanaf je beeldscherm/iPad.

  • Cursus snellezen

    Workshop

    9.3
    2 tot 4 uur max. 20 certificaat

    Een workshop snellezen duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. Aan de hand van jullie wensen, maken we graag een workshop snellezen op maat. Dit kan ook in de avond of als onderdeel van een teamdag. De boeken die we gebruiken voor de leesoefeningen tijdens de workshop snelezen kunnen we ook laten aansluiten bij actuele onderwerpen zodat het mes aan 2 kanten snijdt.

  • Cursus snellezen

    Privétraining bij dyslexie

    9.3
    3 x 1 uur 1 op 1 certificaat

    Met snellezen leer je op een andere manier lezen, waardoor dyslexie je minder of niet meer hindert. En zo wordt werken en/of studeren ondanks dyslexie een stuk makkelijker.